Skip to main content
Hage & Hjem

Bli kvitt brunsneglene!

By 25.08.2021august 27th, 2021No Comments

I dette innlegget skal vi ta for oss hvordan en kan bli kvitt brunsneglene, som spiser seg gjennom blomster- og grønnsaks-beddet.

Tips 1: forbered deg på våren
Én brunsnegle kan få flere hundre egg, så det er ideelt å fjerne sneglene før de rekker å yngle. Dette må du altså gjøre på våren. Du vil kunne fjerne store deler av sneglene fra hagen din, dersom du gjør den til et sted sneglene ikke trives. Dette innebærer å rake hagen, samt rydde vekk råtne kvister og løv. Da vil de trives i mindre grad.

Tips 2: fjern skjulesteder
Ved å rake, klippe og rydde hagen ofte, vil sneglen ha færre steder å skjule seg. Sneglen trives også godt på fuktige steder, så ta en ekstra titt bak steiner, plankehauger og busker.

Tips 3: sperr de ute
For å forhindre at sneglene kommer inn i hagen, kan du lage “mur” rundt hagen av blant annet salt, kaffegrut, kalk, fersk bark eller sagmugg. Husk å fornye dette dersom det har regnet. Dersom du har stor hage kan dette være en tungvinn metode, men kanskje det kan være verdt å prøve rundt et blomsterbed?

Tips 4: hengeblomster
For å unngå at plantene dine skal bli spist, kan du henge de fra taket/vegg i en potte. Da vil det jo naturligvis være vanskeligere for sneglen å nå frem. Dette vil dessuten fungere som fin pynt på veggen!

Tips 5: dersom sneglene allerede har entret hagen din
Dersom skaden allerede har skjedd, og sneglene er i hagen din – er det fortsatt ting du kan gjøre for å redusere bestanden. Først og fremst er sneglene mest aktive på fuktige dager, i skumringen eller på kvelden. Det er dermed da du bør slå til! Du kan plukke og klippe sneglen for å bli kvitt de. Dette kan gjerne arrangeres som en dugnad felles i nabolaget. Et annet tips er “Nemaslug” som er et biologisk bekjempelsesmidler som gjør at sneglene blir syke og kan dø. Sist men ikke minst kan ølfeller være en god løsning.

Når du lager ølfeller graver du ned noen bokser (plast/glass), slik at de stikker 1-2 cm over jordoverflaten. Fyll opp med øl (gjerne utgått juleøl). Etter hvert vil sneglene komme krypende og drukne i skålen. Husk å skifte ut jevnlig!