Skip to main content
InspirasjonTips&idéerVed På Døra

Guide til det perfekte påskebålet!

Det å tenne et bål kan være en viktig ferdighet å ha, enten man er på påsketur eller bare ønsker å nyte en koselig kveld ute i hagen. Å tenne et bål kan imidlertid være utfordrende, spesielt hvis man ikke har mye erfaring med det. Derfor vil vi gi deg noen tips til hvordan du kan tenne et bål på en trygg og effektiv måte:

Bildet fra: https://www.kristiansand.kommune.no/aktuelt/2022/forbudt-a-tenne-bal-fra-15.-april/

Trinn 1: Velg riktig plassering for bålet

Før du begynner å tenne bålet, er det viktig å velge riktig plassering for det. Plasser bålet på et flatt og tørt område, langt unna trær, busker og andre brennbare materialer. Pass også på at det ikke er noen overhengende grener eller lignende som kan ta fyr av gnister eller flamme.

Trinn 2: Samle sammen riktig type brensel

For å tenne bålet trenger du riktig type brensel. Start med å samle små tørre kvister og pinner som er tynnere enn fingeren din. Deretter kan du samle større pinner og kubber, samt kanskje litt opptenningsved eller tennvæske om du ønsker å bruke det.

Trinn 3: Lag en bålgrue

Når du har samlet brensel, kan du lage en bålgrue. En bålgrue er en enkel struktur som vil gi bålet en god start. Bygg en grue med små kvister og pinner, og sørg for at det er god plass mellom dem slik at luften kan sirkulere. Legg deretter opptenningsved eller tennvæske på toppen av gruen.

Bildet hentet fra: https://friluftsraad.perletur.no/nyheter/friluftskort-tema-1-b%C3%A5l-1

Trinn 4: Tenn på opptenningsveden eller tennvæsken

Når bålgruen er bygget, kan du tenne på opptenningsveden eller tennvæsken. Dette vil gi en rask og sterk flamme som vil antenne brenselet rundt. Pass på at du har god avstand fra flammen, og sørg for å holde en vannkanne eller brannslukningsutstyr i nærheten.

Trinn 5: Legg til større brensel

Når bålgruen er antent, kan du legge til større brensel. Start med større pinner og kubber, og legg dem i en logisk rekkefølge rundt bålgruen. Sørg for at brenselet er tørt og har god avstand mellom seg slik at luften kan sirkulere. Legg deretter på enda større kubber eller vedkubber etter hvert som bålet utvikler seg.

Trinn 6: Pass på bålet

Når bålet brenner, er det viktig å holde et øye med det. Sørg for å holde god avstand, og pass på at ingen barn eller dyr kommer nær bålet. Ha alltid vann eller et annet brannslukkingsmiddel i nærheten

Det er viktig å huske på at det er generelt bålforbud i Norge i perioden 15. april til 15. september.