Skip to main content

Nå som høsten er på vei, er det en gylden anledning til å fornye hva som er i blomsterbedet og -pottene. Det finnes en rekke blomster som tåler helt ned til frost, og enkelte tåler også noe frost.

Erica

Erica, også kalt høstlyng, plantes på høsten og tåler godt lavere temperaturer. Blomsten krever minimalt med stell, men vil allikevel lyse opp hagen din i høstmørket. Erica kan blomstre helt frem til tidlig jul!

Calluna 

Calluna likner i stor grad på Erica, men er flerårig. Hun er heller ikke like kraftig og rød i fargen, men vil allikevel være et fint tilskudd til hagen. Calluna sine blomster kan vare gjennom vinteren. Husk å holde Calluna og Erica jevnt fuktige gjennom hele vinteren.

Alunrot

Alunrot har et interessant løv-aktig bladverk, som gjør planten svært vakker på høsten. Spesielt kjekt er det at Alunrot kan plantes i bedet, og blomstre år etter år. Dette er fordi Alunrot er en staude. Kombiner Alunrot gjerne med Calluna eller Erica for et enda mer spennende resultat, men hold den vekk fra blomsterpotte – da dette kan bli litt vel kaldt gjennom vinteren.

Blomsterløk

En annen god idé er å sette blomsterløker nå på høsten. Disse springer på våren, så da har du noe å glede deg til! Det fine med blomsterløken er at de er svært allsidige: de kan settes i bedet, i potten eller i blomsterkassa – de trenger kun litt sol og vann!

Når du planter blomsterløk er det enkelte hensyn å ta:

Tidspunkt. Dersom løken skal blomstre på våren, må den plantes mellom September og November. Det eneste du må passe på er at du planter før frosten kommer.


Tommelfingerregel: Plant løken dobbelt så dypt, som løken er høy. Dette er en generell tommelfingerregel som passer for de fleste løk.


Ned i jorda: Når du planter løken, må dette være blant løs jord uten stein og grums. Sørg videre for at spissen stikker oppover. Pakk godt igjen med jord til slutt, og vann jevnlig i den neste perioden.

Plassering: Det er viktig at løkene blir plassert sammen i klynger, men ikke overstig 10 stykker i hver klynge stort.