Skip to main content
Hage & HjemTips&idéer

Høsting av epler og plommer

Nå utover høsten er det tid for høsting av hagens epler og plommer! Vi vil her ta for oss litt fakta om fruktene, og komme med tips til hva en kan bruke de til.

Plommer

På denne tiden av året er plommene klare for å høstes. Det fine med dette treet er at det tar seg bra ut både med og uten frukt. Før plommene vokser til har du søte, hvite blomster. Videre, utover sommeren får du det lilla tre som en fargeklatt midt i hagen!

Det finnes ulike type plommetre, og to av de vanligste variantene er Victoria og Opal. Victoria sine plommer er rød-blå, mens Opal sine er mer rødfiolett. Begge blomstrer omtrent fra April, og er klare til å høstes utover høsten, gjerne i september.

Når plommene blir høstet kan de brukes til ulike ting!

Eksempler kan være varianter av “syltetøy” som marmelade eller chutney. Videre passer plommer godt i pai, eller varmet som tilbehør til middagen.

Høres det ikke også godt ut med karamelliserte plommer? Ta en titt på Trine sin oppskrift HER.

Bilde lånt fra Trines matblogg. Oppskrift HER.

EPLER

Norge har gode forhold for å dyrke epler – noe som passer bra, da dette også er den mest spiste frukten i Norge! Når du skal plukke epler er det ikke nødvendig å være utålmodig. Eplene er klare når du enkelt kan plukke de av treet, uten å måtte vri og dra i stilken for å få de av.

Når eplene er plukket, er det viktig å sortere ut gode og dårlige. De dårlige gis som fôr til småfugl fremfor å kastes. De gode legger du i kasser eller poser hvor de ikke stables. En vil altså unngå å ha mer enn 1 eple i høyden – da kan de miste sin spenst og crunch.

Når du har plukket eplene kan de benyttes til svært mye! Har du testet ut eplegrøt eller tilslørte bondepiker? Tine har en god oppskrift på dette, HER.

Bilde lånt fra Tine, HER.

Videre kan man også levere eplene sine inn til presseri, som presser eplemost fra dine egne epler! Dette er supert å ha liggende til både egen fornøyelse, men også for eksempel vertinnegave. HER finner du en oversikt over din nærmeste eplepresse!