Skip to main content
Hage & HjemTips&idéer

Krukker i hagen

Planter og blomster er både praktiske og lekre å ha i krukker, men hvilke egner seg best til det? Og hvilken type krukke er best egnet?

Potter og krukker

Nå som det går mot kjøligere tider kan det være lurt å velge en krukke eller potte som tåler frost. Selv om du nødvendigvis ikke skal ha en vinterplante i den, er det kjekt å ha en vintersikker krukke, slik at den kan bli stående i hagen gjennom vinteren – særlig hvis den er av større størrelse.

Flotte potter

Velg noen potter, eller krukker du liker og som du synes er pene å se på. Potter er dekorative og poenget er at de skal pynte like mye som blomstene i hagen. Pass på å ikke kjøpe altfor billige krukker – prisen henger dessverre ofte sammen med kvaliteten.

Ved siden av frostsikker krukke, er det viktig å påse at størrelsen er riktig. Små planter klarer seg som regel med 30-40 cm i diameter, mens små frukttrær og busker gjerne kan få 50-60 cm diameter.

I potten burde det også være et hull til vann. For å sikre at tørre eller varme planter har nok tilgang til vann, kan det være en god idé å ha leicakuler eller blomstersvamper under potten. Når blomsten blir vannet vil overskuddsvann bli lagret i kulene/svampen – og slik har blomsten et stort vannreservoar å ta av.

Anbefalte planter

1. Prestekrage

På tross av at prestekragen ofte sees i veikanten eller i blomsterbedet, passer den utmerket i en krukke. Utplantningen er i mai, og blomstene holder seg helt til frosten er på vei. Dersom du kan oppbevare denne frostfritt, vil den kunne blomstre de neste årene også.

2. Tårer

Tårene er kanskje vanligst å se på terrassen, men de kan helt fint være i en potte. Det er da særs viktig å huske å tilføre nok vann og gjødsel, gjerne benytt leica/svamp-trikset. Blomsten blomstrer hele sommeren, men er svært glad i sol. Det kan dermed være fornuftig å flytte potten rundt, dersom det varierer svært med soltilgang i løpet av døgnet. Plantingen skjer gjerne i mars eller april, fordi den blomstrer fra tidlig vår til sen sommer.

3. Yucca palme

Planten som opprinnelig stammer fra Latin-Amerika kan enkelt anskaffes på din lokale blomsterbutikk. Denne trives godt gjennom norske somre, og utendørs tildekket gjennom vinteren. Det er også svært trendy med grønne planter innendørs, og ved å ha Yuccapalmen innendørs har du en trofast venn gjennom mange vintre.

4. Lavendel

Den nydelige duften av lavendel kan la seg erstatte av svært lite. Blomsten trives godt i krukke utendørs, men blir svært glad dersom den får stå frostfritt gjennom vinteren – lavendel er nemlig veldig utsatt for frostskader. I motsetning til flere av de andre plantene, trives Lavendel i tørrere omgivelser. Unngå dermed å gjødsle og vanne for mye. Vanning skjer naturlig gjennom regnskurer, og planten er sånn sett lett å ha med å gjøre.