Skip to main content
Hage & Hjem

Plante din egen urtehage

By 25.08.2021august 27th, 2021No Comments

Vil du plante en urtehage, men er ikke sikker på om du kan gjøre det? Ikke noe problem!

Velge et sted for å starte en urtehage.
De fleste urter man dyrker hjemme trenger kun to ting – sollys og godt drenert jord. Dette betyr at du må se etter et sted som får seks eller flere timer med sollys om dagen, og som er godt drenert. Det kan også være lurt å vurdere tilgjengelighet når du velger et sted å begynne dyrkingen. Å plante nær kjøkkenet eller i nærheten av huset vil gjøre det lettere å høste urtene!

 

Klargjøre jorden før du planter en urtehage.
Etter sted for urtehagen er bestemt, må du forberede jorden. Dersom du har jord med mye sand eller leire, tilsett rikelig med kompost. Dette vil dessuten alltid være et godt tips for å tilføre plantene gode næringsstoffer!

Velge urter du skal dyrke i en urtehage.
Hvilke urter du dyrker i hagen din, er stort sett opp til deg! Her kan det være lurt å tenke over hva man vanligvis pleier å tilsette i maten. Noen vanlige urter å dyrke når man først starter en urtehage er: basilikum, oregano, rosmarin, gressløk, mynte, salvie, dill.

Urtene du ser her er veldig vanlige i en urtehage!
Basilikum

Plante og dyrke urter.
Urter kan startes fra frø eller plantes som planter – det er opp til deg. Sørg for å høste urtene dine ofte, selv om det er enkelt å tenke at dette skader urtene, er det egentlig motsatt. Hyppig høsting av urter vil føre til at urteplanten produserer mer løvverk, noe som øker mengden du kan høste.
Et vinnertips er også å tørke eller fryse urtene i slutten av sesongen, slik at du kan nyte hjemmelagde urter hele året. Her kan man også ta olivenolje + urter i isbitformer, og vipps har du fett med god smak å steke maten i.

Rosmarin

Å plante en urtehage er veldig enkelt og givende når man først tar seg tid. Da får du en rikere hage, samt hjemmedyrkede råvarer til kjøkkenet ditt!