Skip to main content
Hage & Hjem

Superlekre stauder

By 25.08.2021august 27th, 2021No Comments

Rent teknisk er en staude en flerårig plante, med ettårig stengel og bladverk. De kan være blomstrende, eller se mer ut som en urte. Her vil du bli tipset om enkelte av de blomstrende staudene, samt gitt litt informasjon!

Er ikke disse rosa helt nydelige? De likner svært på den klassiske prestekragen, og det er ikke rart de kalles “krage” eller “Robins Rosa”. Disse blomstrer fra Mai til Juni, og blir litt under en meter høye. Se for deg hvor lekre disse kunne vært i en liten vase på sommerbordet også!

Disse staudene har et litt artig navn – de kalles nemlig for “hagepute blaumeise”. Blaumeise er det samme som fuglen blåmeis på tysk, men det er kanskje ikke så rart når blomstene er knall lillablå? Disse blomstrer tidlig vår og trives best i fjellhage hvor det er drenert godt.

Nydelighetene “storstjerneskjerm” blomstrer fra juni til august, og foretrekker full sol med litt fuktet jord. De finnes i ulike rosanyanser, og strekker seg litt over halvmeteren i høyden. Supersøte langs en hvit vegg!

Allerede i April begynner Smågullkorgen å blomstre! Tross sin lave høyde (rundt 30cm), lyser de opp et hvert blomsterbedd med sin knall gule farge – veldig fresht! Siden stauden er hardfør, kan den gjerne deles på sensommeren og høsten, slik at den også får utvidet rotsystemet sitt.

Den ikoniske Løytnantstjernen “Valentine” har ikke fått sitt navn tilfeldig! De små hjerteformede blomstene i den dype rødfargen gjør at de får et svært spesielt utrykk. Blomstene blir litt over en halv meter høy, og krever sol eller halvskygge. Til gjengjeld får du noen unike blomster som blomstrer fra mai til september!