Skip to main content
Hage & Hjem

Tips til å dyrke tomater: 5 spørsmål og svar

By 25.08.2021august 27th, 2021No Comments

Det finnes vel ikke stort bedre enn ferske tomater fra den norske hagen? I dette innlegget skal vi ta for oss ulike spørsmål som kan oppstå i forbindelse med dyrking av tomater, samt gi litt tips og triks!

1: HVA GJØR JEG? TOMATENE VOKSER IKKE, OG SER BLÅ UT!

Årsaken til dette er trolig at tomatene har det for kaldt. Som følge av dette klarer de ikke å ta opp riktig mengde med fosfor. For å motvirke dette kan du enkelt dekke til plantene dersom du vet at det er kalde netter i vente. Dette kan gjøres med for eksempel plastikk- eller fiberduk. Hvis dette heller ikke fungerer, burde du se til at plantene får nok næring via gjødsling.

2: HAR JEG GJØDSLET RIKTIG?

Det kan være vanskelig å vite om man har tilført riktig mengde gjødsel. Dersom tomatene er bleke, og bladene får mørke prikker, kan dette være et tegn på at de er gjødslet for lite. Tomatplanter er glade i gjødsel!
På den andre siden, går det også fult ann å gjødsle for mye! Da vil bladene krølle seg. For å lindre dette kan du stoppe gjødslingen en liten stund, samt vanne med helt rent vann til symptomene er vekk.

3: TOMATENE HAR MANGE SMÅ BLADER, OG FÅ KLASER

Dersom tomatplanten din ser mer ut som en busk, fordi den har så mange sideskudd, vil dette påvirke dannelsen av tomaten. Da mister tomaten mye energi. For å fikse dette må du fjerne sideskuddene ved siden av hovedplanten, gjerne med fingrene. Da vil tomatplanten kun ha én hovedstamme – som gir den mulighet for å konsentrere energien sin. I tillegg vil også større deler av hovedplanten få sol, lys og varme – akkurat som den trenger!

4: JEG SER BLOMSTRING, MEN INGEN TOMATER

Årsaken til dette er rett og slett at tomatplanten ikke er blitt bestøvet. For å forebygge at dette skjer, sørg for at inntektene har fri tilgang til blomsterbedet, spesielt hvis det er inni et drivhus. Videre, kan man gjøre tiltak for at inntektene skal trives bedre i hagen. Blant annet kan man feste innsektshotell på veggen, eller sørge for varierte blomsterarter av ulike høyder i hagen.

5: HVILKEN TEMPERATUR ER RIKTIG?

Dersom tomatene dine revner tyder dette på at de opplever for store svinginger i temperaturen. Dette er spesielt normalt på sensommeren. Har tomatene dine derimot et hardt, grønt område som ikke er modent? Da er det fare for at tomatene dine er solbrente. For å forebygge dette kan du henge skyggenett over tomatene. Observerer du at tomatene er veldig små, kan dette tyde på at de opplevde for lav temperatur i oppveksten. For å reparere dette, kan det ha en positiv effekt å beskjære klasene, slik at færre tomater får mer næring.